AIDA Hungary Közhasznú Szabadtüdős Búvár Sport Egyesület
Azonosító: Jelszó: | || Fórum || Kapcsolat: Járay Szabolcs, 30/3734056, aida@aida-hungary.hu || Beszámolók

  Cikkek     Képek    Videök    Keresés 

Interjú Engyel Ákossal a 2013-as O2 statikus világcsúcs döntési kísérletéről

2012.11.18. - Járay Szabolcs

Engyel Ákosnak beszélgettünk a 2013-ra tervezett oxigénes statikus világcsúcsdöntési kísérletének apropóján.
Ákos megkezdte a felkészülést a 22 perc 22 másodperc (Tom Sietas rekordja) túllépésére levegővétel nélkül.

Promóciós videoklip.
Ákos a közösségi portálon

Mióta szabadtüdőzöl, hogyan ismerkedtél meg a sporttal?

Lassan 12 éve űzöm ezt a sportot.Mikor elkezdtem a készülékes merüléssel foglalkozni, akkor ismerkedtem meg a freediving-gal, ami mára talán már életformává vált. Egy barátom is akkor kezdett ismerkedni vele. Akkoriban még nagyon keveset lehetett tudni erről a sportról. Itthon is csak talán 2-3 ember csinálta komolyabban. Megjegyzem, ők tették le az Aida-Hungary alapjait! Az évek alatt egyre többen lettünk akik komolyabban foglalkoztak a szabadtüdős búvárkodással, és elkezdtek versenyezni is.

Mik a legemlékezetesebb élményeid, merüléseid?

Sok ilyen élmény van. Igazából az összes verseny nagyon emlékezetes számomra. Talán minden szabadtüdős egyik nagy álma hogy vadon élő delfinekkel merüljön. Erre én is nagyon vágytam és szerencsére tavaly ez sikerült is. :) Fantasztikus élmény volt és talán itt éreztem a leginkább hogy mennyire jó, hogy ezt a sportot űzöm... :)
Egy másik nagy élményem természetesen a 2010-ben megrendezett MAN IV verseny, amin az O2 statikus világcsúcs megdöntését próbáltam meg.


Mesélj egy kicsit a hagyományos és az O2-es) statikus gyakorlatokról!

A statikus számnak két változata létezik manapság. Az egyik a sima statikus amit minden szabadtüdős versenyen megrendeznek. Itt a versenyzőnek az a feladata hogy egy lélegzet vétellel minél hosszabb időt töltsön a víz alatt nyugalmi helyzetben. Az oxigénes statikusnál annyi a technikai különbség, hogy itt a versenyző a megkezdett gyakorlat előtt 100% tisztaságú oxigént lélegez be és így kezdi meg a levegő-visszatartást. Ebben a számban csak világcsúcs kísérletek vannak, versenyeket külön nem rendeznek belőle (hasonlóan a NO LIMIT merülésekhez)

Az oxigénes statikus kipróbálásához mi vezetett?

Tudni kell, hogy ez az ág nem olyan régóta létezik, talán úgy 6 éve jelent meg az első világcsúcs ebben a statikus gyakorlatban. Tom Sietas nevéhez kötődik, ha jól emlékszem 14'00"-el indult. (Tom egyébkét több világcsúcsot is felállított az uszodai versenyszámokban.) Természetesen nagyon kíváncsivá tett Tom eredménye és gondoltam én is kipróbálom az O2 statikust. Persze akkor még a Tom által tartott 14' majd 15'-tel tartott világcsúcsok lehetetlen időknek tűntek és inkább csak a kíváncsiság hajtott. Aztán nem is olyan sok edzés után eléggé jöttek az eredmények és rövid időn belül már én is 15 perc felett jártam. Ekkor kezdtem el komolyabban foglalkozni az oxigénes edzésekkel. Nagyjából kicsit több mint fél év után sikerült edzésen nem hivatalosan megdönteni 15 másodperccel az akkori Tom Sietas által tartott O2 statikus világcsúcsot ami akkor 17'14" volt.
Ez nyilván még motiváltabbá tett a csúcskísérletre való felkészülésemet. Sajnos csak 2010 februárjára sikerült összeszervezni a MAN IV-et, aminek a keretén belül megpróbáltam megdönteni az aktuális 18'32"-es világcsúcsot. Végül ez nem sikerült, mert 1 perccel elmaradtam ettől, de így sem lett olyan rossz az eredmény: 17'33".

Miben különbözik az O2-es statikus egy hagyományos sima levegős statikustól?

A fentiekben említettem már, hogy mi is a technikai különbség a két fajta gyakorlat között, de hogy pontosan mi is történik és mitől is más az oxigénes statikus? Ugye 100%-ban juttatunk be oxigént a szervezetbe, minek következtében az elkezd "feltöltődni" vele. A sejtekben, szövetekben, és a vérben oldott formában jelenik meg. Ilyenkor a vér-oxigén telítettség is 99-100%-os. A szervezet a statikus közben azonban a tüdőben lévő mennyiséget is felhasználja. Mivel szinte teljesen eltűnik a légzések során a széndioxid a szervezetből, így hosszabb idő telik el a légzési ingerek megjelenéséig. Persze miután ezek az ingerek megjelentek, egyre erősebb kontrakciók következnek és így ez a "szenvedéses" szakasz 5-7 perc is lehet. Természetesen ez azon is múlik, kinél mikor következik be és ki meddig tudja eltolni ezeket a kontrakciókat. A hosszú idő alatt a szervezet CO2 szintje nagyon megnő! Végeztünk ilyen méréseket a felkészülés során és a kilélegzett CO2 szint 92% volt.
Azt gondolom abban különbözik az O2 statikus a sima levegőstől, hogy egyrészt nagyon hosszú az az idő amit koncentráltan kell eltölteni (bár azért a jelenlegi sima levegős csúcs is 10 perc felett van már és az sem kevés!! :)). Másrészt pedig sokkal hosszabb és az idő múlásával egyre erősebb kontrakciók lépnek fel.

Készülsz jelenleg egy újabb O2 statikus kísérletre, mit lehet tudni erről?

Igen 2 év kimaradt, de most úgy döntöttem ismét megpróbálom a csúcsdöntést.
Jelenleg ismét Tom Sietas tartja az O2 csúcsot ami most 22'22"
Most egy ideje megkezdtem a felkészülést, két év kihagyás után. Nehéz volt a kezdet :), de egész hamar sikerült oda eljutni ahol befejeztem anno.
Most kicsit másfajta edzésekkel készülök és több tapasztalatom is van mint 2 éve volt.Egyenlőre biztatóak az eredmények. Nem lesz egyszerű az biztos. Ezek az idők már valóban nagyon extrémek :) 2013-ban lesz a kísérlet, de a pontos dátumot egyenlőre még nem határoztuk meg, a felkészülés eredményei döntik majd el. Remélem ez az időpont a MAN V megrendezését is jelenti majd!

Engyel Ákos --  

vissza