AIDA Hungary Közhasznú Szabadtüdős Búvár Sport Egyesület
Azonosító: Jelszó: | || Fórum || Kapcsolat: Járay Szabolcs, 30/3734056, aida@aida-hungary.hu || Beszámolók

  Cikkek     Képek    Videök    Keresés 
<<<

Raimondo Bucher, olasz freediver, 96 éves korában elhunyt

2008.09.22. - Járay Szabolcs

Eredeti cikk a www.deeperblue.com-on: Italian Freediver Raimondo Bucher passes away at 96
A cikket a DeeperBlue hozzájárulásával fordíthattuk le és közölhettük.
A cikket beküldte Sara-Lise Haith 2008 Szeptember 21-én


Az olasz freediver, Raimondo Bucher, a szabadtüdős merülés és víz alatti tevékenységek úttörője, néhány napja 96 éves korában elhunyt. Raimondo állította be az első hivatalos freediving világrekordot 1949-ben, az olasz vízi sport szövetség hivatalos képviselői előtt a Nápolyi öböl vizében 30 méter mélyre merülve. Abban az időben ez egy komoly merülésnek számított, valamint a szövetség tisztségviselőinek a meghívásával, és az ő tanúsítványukkal ő volt az, aki a szabadtüdős merülés, mint hivatalos "sport" történelmét megnyitotta.

1952-ben 39 méterre javította az eredményét, és még az évben olasz nemzeti szigonyos vadász bajnoki címet is elnyerte. A víz alatti világ iránti szerelme teljes és mindenre kiterjedő volt.Nagy eredményeket ért el víz alatti fényképezésben is (ő tervezte az első O gyűrűket használó víz alatti fényképező házat /burkolatot/ is), készülékes merülésben (saját tervezésű un. Gav búvármellényt használt) és a víz alatti dokumentum filmezésben (1953-ban ő vezette a "Hatodik kontinens" c. híres filmet forgató expedíciót a Vörös tengerhez).

1956-ban a Földközi tenger legérdekesebb régészeti merülőhelyét ő fedezte fel, amikor megtalálta és feltárta Portus Julius elmerült római városát, Nápoly Baia vizeiben. Érdekl?dési köreinek megfelelő merüléseit folytatta egészen idős koráig: még 1995-ben is, 85 évesen dokumentum filmet forgatott a Klearkos roncsról 83 méteres mélységben.

Egyszer azt mondta: "Akkor vagy öreg, ha lemondasz az élet esszenciájának az élvezetéről, ha ha elveszíted azt a lelkesedést, amivel a gyerek felfedezi maga körül a világot."

Írás: Valentino, Deeperblue Szerző
Fordítás: Járay Szabolcs

Annyit fűznék még hozz?, hogy az olasz haditengerészet tisztje volt, és magyar felmenői voltak. /a fordító

Raimondo Bucher --  

vissza


Oxigénes statikus eredmény

2008.09.06. - Járay Szabolcs

Tegnap reggel Engyel Ákossal voltunk edzeni a Komjádi uszodában. Ő felkészülésként szeretett volna egy O2 lélegzéses statikus gyakorlatot csinálni. Végül ezt sikerült is megtennie. Én biztosítottam. Az első jelzést Ákos 9 percnél kérte, ami nagyon sok idő egy hagyományos statikus esetében. Az oxigénes statikus előtt a freediver tiszta oxigént lélegzik be, és tiszta oxigénnel a tüdejében kezdi a gyakorlatot. A világcsúcs ebben a számban 17'04", amit egy nem is igazi freeiver (bár azóta már kezd azzá válni) David Blain tart. Visszatérve Ákos gyakorlatára: 4 perc O2 lélegzés után kezdte. 8 percig semmi kontrakciója nem volt, és 13 perctől kellett neki küzdenie. Nagyon simán, teljesen tisztán vég?l 16 percig bírta a víz alatt, ami után egy teljesen szabályos "surface protocoll"-t hajtott végre. Tapasztalataim alapján nyugodtan mondhatom, hogy ebben a 16 percben még volt tartalék. Gratulálok Ákos!

Ákos egy másik statikus előtt --  

vissza


A fórum megmentése - 2

2008.07.24. - Járay Szabolcs

Helyreállítottam az összes topikot. Használjátok egészséggel! A régi felhasználóknak jelszavakat a hozzáféréshez emailben lehet kérni tőlem (lásd előző hír).

vissza


A fórum megmentése

2008.07.23. - Járay Szabolcs

A költözés miatt a fórumunkat is újra kellett telepíteni. Sajnos ekkor derült ki számomra, hogy ez több technikai problémába is ütközik. Ezeken sikerült nagyjából úrrá lenni, és hamarosan újra ollvashatók lesznek a fórumunkban eddig összegyűlt hozzászólások.

A fórumot a www.aida-hungary.hu/forum2 címen lehet majd elérni. Sajnos a jelszók is elvesztek (sőt, a felhesználói nevek is, és még sok más). Mindenféle trükkös módon sikerült azért nevet adnom a felhasználóknak - részben emlékezet alapján. Ezen még tudunk csiszolni.Kérdésekkel forduljatok hozzám, és én fogok majd küldeni jelszavat is (amit utána természetesen meg tudtok változtatni).

vissza


Fotók a Rab Dive Off 2008 versenyről

2008.07.17. - Járay Szabolcs

A Rab Dive Off 2008 (Freedive central) versenyről tett fel az internetre fotókat a Vedran Frka. A víz alatti képeket ő és Danijel Frka készítette.

Sajnos csak ezek a kis méretű képek maradtak hozzáférhetőek, mert a webről a nagy méretű képeket tartalmazó galériát letörölték.

Robi felkészül a merülésre -- Vedran és Danijel Frka  Robi merülés közben -- Vedran és Danijel Frka  

vissza


Új hivatalos magyar mélységi rekordok

2008.07.15. - Járay Szabolcs

Örömmel adhatunk hírt két új magyar mélységi rekord beállításáról. A Rab Dive Off 2008 (Freedive central) versenyen Horváth Róbert Free Immersion számban 45 métert teljesített, míg uszonyos konstans súlyú merülésben 51 méterről hozta fel a "tag"et.

A verseny hivatalos AIDA szabályok alapján és AIDA bírók elügyelete alatt zajlott, ?gy az AIDA Hungary szabályzata alapján az itt elért eredmények hivatalos magyar csúcsnak számítanak.

Robi edzés közben -- Bauer Tünde  Mitja Stampfer, Jure Daic, Bruno Beauverger, Horváth Róbert -- Bauer Tünde  Rab szigeténél -- Bauer Tünde  Robi merülés előtt -- Bruno Beauverger  

vissza


Költöztünk

2008.07.15. - Járay Szabolcs

Az AIDA Hungary weboldala elköltözött eddigi otthont adó helyünkről.
Ezért is, és hogy jobban használhatóvá tegy?k, megújítjuk a weboldalunkat. Azonban némi időt igényel, amíg elkészül az új. Addig egy kis türelmet kérünk a kedves látogatóktól. A fórumunk is hamarosan elérhető lesz.

vissza
<<<